Arctic skua
A fierce pirate of the sea, the Arctic skua is renowned for stealing fish from other seabirds and dive-bombing anyone that comes near its nests. It breeds in the far north of Scotland and on the…
A fierce pirate of the sea, the Arctic skua is renowned for stealing fish from other seabirds and dive-bombing anyone that comes near its nests. It breeds in the far north of Scotland and on the…
During the breeding season, the common tern can be seen around our coasts and also inland at gravel pits, reservoirs and lakes. It nests in noisy colonies and can be spotted plunge-diving for fish…
The gadwall is a dabbling duck, feeding at the surface of shallow water by 'upending' - putting its head down and its bottom up! Only a small number of gadwall nest in the UK, but large…
The little ringed plover first nested in the UK in 1938, but has since moved in happily! It has taken advantage of an increase in man-made flooded gravel pits, reservoirs and quarries that provide…
This glossy wading bird is a scarce visitor to the UK, though records have become more common in recent decades.
John has been attending the Recovery Project at Idle Valley Nature Reserve for three years. After being diagnosed with dyslexia and getting bullied for several years at school, he was left with…
The red-tinged, flower clusters of Wild angelica smell just like the garden variety, which is used in making cake decorations. Wild angelica likes damp places, such as wet meadows and wet…
The small, brown Dartford warbler is most easily spotted when warbling its scratchy song from the top of a gorse stem. It lives on lowland heathland in the south of England, where it nests on the…
This hefty diving bird is a winter visitor to the UK, where it can be seen around the coast or occasionally on large inland lakes.
A summer visitor to the UK, the red-tailed redstart is a robin-sized bird that can be spotted in woodlands, parks and hedgerows, mainly in the north and west of the UK.
This well-camouflaged woodpecker used to be a common breeding bird in Britain, but is now only likely to be seen passing through on migration.
The nuthatch is a tit-sized, grey and rust-coloured bird that can be easily spotted climbing headfirst down tree trunks in woodlands and parks.