Calaminarian grassland
This is a strange, sparse habitat of grassland growing on old mining tracks and slag heaps, on river gravels and naturally exposed metal-rich soils in the mountains. Only the toughest metal-loving…
This is a strange, sparse habitat of grassland growing on old mining tracks and slag heaps, on river gravels and naturally exposed metal-rich soils in the mountains. Only the toughest metal-loving…
Male capercaillies perform spectacular communal displays in spring, gathering in woodland clearings to parade around, fanning their magnificent tail feathers and making strange gulping and…
The comma has distinctively ragged wing edges, which help to camouflage it - at rest, it looks just like a dead leaf! It prefers woodland edges, but can be spotted feeding on fallen fruit in…
The green sandpiper is a very rare breeding bird in the UK, and is mainly seen on migration in autumn. Look out for it feeding around marshes, flooded gravel pits and rivers. It even likes sewage…
With ginger hairs, dark banding and a cream tail, the narcissus bulb fly looks like a bumble bee, but is harmless to us. This mimicry helps to protect it from predators while it searches for…
The red admiral is an unmistakable garden visitor. This black-and-red beauty may be seen feeding on flowers on warm days all year-round. Adults are mostly migrants, but some do hibernate here.
In summer, the sedge warbler can be spotted singing from a reed or willow perch in wetlands across the UK. Males never sing the same song twice, adding new phrases to impress the females.
Like many of our farmland birds, the yellowhammer has declined in number in recent years. Spot this bright yellow bird singing from the top of a bush or fence, or in a mixed-species flock in…
From grunts and groans, to 'purring' and 'piglet squealing', the water rail is more often heard than it is seen! This shy bird lives in reedbeds and wetlands, hiding among the…
The gadwall is a dabbling duck, feeding at the surface of shallow water by 'upending' - putting its head down and its bottom up! Only a small number of gadwall nest in the UK, but large…